3 Aralık 2012 Pazartesi

irmik helvasi

bicakci ahmet dayima

yazacak kelimeler varken
dayim alasini hak edenlerden

dayi hatirlar misin;
babannemin evinin bahcesindeki calinmasi mumkun olmayacak kadar kiytirik kanepe uzerinde oturup sana r’leri soyleyemez numarasi yapislarima nasil dayandigini, ari de kizim, ayi. ari de kizim, ayi. ari de kizim, dayi ehiehiehiehi
11-12 yaslarimdayken her hafta sonu usenmeden elimden tutup teyzeme gotururdun,
sen ne kadar kirmizi pul biber koyuyorsan yemegine binde birini tabagima ekleyip ‘’off bu cok aci olmus nasil yiyorsun’’ diye buyuk hiper supermen dayim sana imrenmelerimi,
dankesoyn bittesoyn’u kelime hazneme katisini,
''dayi allah'a inaniyor musun?'' soruma cevabinin ''iyi insan olmaya inaniyorum'' deyisini?

bagsizlik ve bagimsizlik secili ozgur bir hayati yasamis olman, esasinda her daim ‘’yalniz’’ oldugumuzu dusundurtmustur hep.

da da dayi ho ho hoscakal……………………..

nur icinde yatasin.. orada tanidik kimse var mi?


+++++++++++++++++++++++++++++++++++

irmik helvasi kavurmak sabir isi
irmik helvasini yapmak dusunup anmak icinmis meger
asgari 40 dakika ocagin basinda mutemadiyen irmigi ve fistiklari o yana bu yana iteleyip tahta kasikla alt ust etmenin de bir sebebi varmis..

sutlu irmik tatlisi icin kullanilan ince irmikle de yapabilirsiniz
makbulu helvalik irmikle yani nispeten orta boy irmikle yapilani
hem serbetini rahat emiyor hem de sekil vermesi ve kivamini tutturmasi kolay oluyor
fotograftakinin uzay mekigi gibi olmasini yegane nedeni ince irmikten yapilmasi degil, size verdigim tariften daha az serbet eklememin de payi var..

irmik helvasini nasil sevdiginiz de onemli
sut mu katacaksiniz su mu?

evdeki malzemeler ile soyle yaptim;

1 su bardagi ince irmik (mumkunse orta boy alin, bulgur nasil koftelik ve pilavlik olarak boy boy ise irmik de oyle)
2 su bardagi sut (sutu kaynatinca yakarsaniz bu tat helvaniza da gecer, sutu yakmayin. sutlu sevmiyorsaniz olcudeki sut yerine su kullanabilirsiniz)
1 su bardagi seker (kahverengi seker kullaniyorsaniz 1 su bardagi yerine 1 su bardagindan yaklasik 2 parmak daha az seker)
125 gr (bir paketin yarisi kadar) tereyag
50 gr fistik (1 paket)
suslemek icin toz tarcin

ilk asamada tereyagini teflon tavanizda eritin (yagi yakmayin)
1 su bardagi irmik ve fistiklari ilave edip tahta kasiginizla kisik ateste karistirmaya baslayin
en az 40 dakika boyunca karistirarak kavuracaksiniz
kavururken dusuneceksiniz
nasil bilirdim?  ne guzellikler yasamistik birlikte?
?

sut ve sekeri baska bir tencerede kaynatin

40 dakika sonra fistiklariniz pembelesmis olacak
sekerli sutu azar azar irmige ilave edip karistirmaya devam edin
sutu tek seferde ilave ederseniz fokurdayan irmikler saga sola sicrayip elinizi gozunuzu yakmakla kalmaz ortaligi da batirir. 40 dakika sabrettiniz 2 dakika daha sabretmenizi oneririm.

sutlu karisimin tamamini kavrulmus fistikli irmige ekledikten sonra kisik ateste karistirmaya 10 dakika daha devam edin. sonrasinda atesi sondurup tencerenizin kapagini kapatip yaklasik 20 dakika dinlenmeye birakin.

irmik helvanizi servis ederken uzerine toz tarcin serperek rayiha katabilirsiniz..

umarim sadece caniniz cektigi icin yaparsiniz, CAN'iniz cektigi icin degil..


afiyet olsun..





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder