21 Aralık 2011 Çarşamba

asure

Malzemeler
yaklasik 15 kisilik
1-1.5 su bardagi asurelik bugday (ben cok sevdigim icin 1.5 koydum)
yarim su bardagi kuru fasulye
yarim su bardagi nohut
yarim cay bardagi pirinc
8 adet kayisi
8 adet incir
50 gr kuru uzum (sari olandan asure kararmasin diye)
1 portakal
2.5 su bardagi seker
16 su bardagi su

kavrulmuş findik (süslemek için, aşureye herşey çiğ katılır derler)
ceviz
1 adet nar

benim su bardağım yaklaşık 225 cl

Yapilisi
not : her malzeme ayri kaplarda hazirlanacak
asurelik bugdayi iyice yikadiktan sonra 15 dakika kaynatip ayni suda sabaha kadar beklet
fasulyeyi yikadiktan sonra sabaha kadar suda beklet
nohutu yikadiktan sonra sabaha kadar beklet
kayisi yikayip sabaha kadar suda beklet sabah kesersin
incir yikayip sabaha kadar suda beklet sabah kesersin
uzum yikayip sabaha kadar suda beklet sabah coplerini ayikla
portakalin kabugunu  (yarisi) bicagin tersiyle kazi incecik kesip suda beklet (mumkunse bi kac kez suyunu degistir ki acisi ciksin)

Ertesi gun
bugdayin uzerinde biriken kopugu kasikla alip kuslara verebilirsin, onlarin kismetiymis denir
nohutu yumusayincaya kadar yaklaşık 25 dk kaynat, sonra kabuklarini soy
fasulyeyi yumusayincaya kadar yaklaşık 25 dk kaynat (kabuklarini soyarsan dagilir) ezilenleri kenara ayirip nispeten diri olanlari asureye koyarsin kalani da piyaz yaparsin
bugdayi ve 16 su bardagi suyu buyuk bir tencereye koyup 5 dakikada bir karistir.
+30 dakika sonra pirinci koy.
+30 dakika sonra nohutu fasulyeyi ekle
+ 30 dakika sonra portakal kabuklari, kayisi ve uzumu ekle 10-15 dakika kaynasin, karistir
sekeri ve inciri koy 10 dakika karistir kaynasin
atesten alip kaselerine bosalt sulu gibi duracak endiselenme sogudugunda kalan malzemeyle ustunu susle

not : asureni 5 dakikada bir karistir ozellikle sonlara dogru ki dibi tutmasin
acik renkli seyler koyarsan asuren kararmaz
seker ve incir en son eklenir 10 dakikadan fazla kalmasin asuren kararir
icine tarcin koyma, karartir, soguduktan sonra ustune serpersin
asure sogududunga koyulasir3
3-5 karanfil 15 dakika kaynatilir, sonlara dogru asureye suyu eklenir (bizde karanfil yoktu eklemedim ben)

Afiyet Olsun: )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder