merhaba,
gecen cuma denedigim ve yazmaya ancak firsat buldugum tirmit mantarinin tarifi gelecek az sonra.. giresun gorele'deki diger adi tavuk tirmidi. yazmadan evvel internetten bakindim azicik. bilgileri vereyim sonra da ne leziz, ne sahane, ne mmmm diye diye nasil pisirilir anlatayim.
latince ismi lactarius volemus. resmi de sagdaki gibi, bazilari alisageldik mantar seklinde bazilari da tabiri caizse ecis bucus ve cok cok cok lezzetli. temmuz-eylul aylari arasinda kayin, findik agaci, mese gibi agaclara baglanan yosunlara yakin gelisirmis. cig olarak bile yenebilirmis.
malzemeler
300 gr tirmit
1 adet yesil biber
1-2 adet domates
zeytinyagi
tuz*
yapilisi
butun mesele o mantari yikamakta yegenler
suyunu degistire degistire 2-3 tur yikayin
daha sonra tuzla peeling etkisi yaparak mantarlarinizi ovusturun ve tekrar yikayin
bir kac kez daha suyunu degistirin
ardindan renginin acildigini guzellestigini goreceksiniz ve bu sevkle hepsini tek tek ince ince akan suyun altinda altini ustunu suya tutup siyahliklari elinizle gerekirse de bicak yardimiyla temizleyin
sonra 1-2 kez daha sudan gecirip suzun
bez mutfak havlusu ya da benim icin su gunlerde can simidi olan kagit mutfak havlusunun uzerine serin
siz diger islere koyulurken suyu aksin. biraz da kurusun
ince dogradiginiz biber ile kup kup ya da hilal seklinde dogradiginiz sogani hafif kizmis tavaya yaginizi doktukten sonra ilave edip soganlar pembelesinceye dek kavurun
kup kup dogradiginiz domatesleri ilave edin
suyunu cekince mantarlarinizi elinizle iyice slkln ve tavaniza koyun
ara ara karistirarak yaklasik 10-15 dk kavurun
ve pistiiiii
isterseniz tavuklari kusbasi yapip baska bir tavada pisirdikten sonra karistirip yemeginizin bereketini artirin ya da sadece ve sadece mantar yiyip tadina varin ;)
afiyet olsun..
* yapilisinda neden tuz yok??
1) mantari tuzla ovmustuk ya icine cekiyor bir kismini ya da ben uyduruyorum. tuz konusunda hassasim, sonradan ilave etseniz de olur
2) BY'imle farkli tuzlar kullaniyoruz. sunu soyleyebilirim ki kari koca iliskilerinde nasil dis macunlarini ayirmak, ''neden ortadan basiyorsun be adam/kadin'' didismelerini sifirliyorsa, tuz konusu bu etkisinin tersini yapiyor; ''ne var canim bundan koysak''.
ps : hipertiroidim var. doktorum ''bisi olmaz'' dese de iyotsuz tuz kullanmayi tercih ediyorum.
(HEmD cok ozele girdim sekerim.. sen gene oku.. bi de uye ol hadi : ))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder